به نقل از ساینس دیلی، مطالعات دانشمندان نشان میدهد که جلوگیری از خوردن و آشامیدن در مدت مشخصی از روز، متابولیسم کبد را تنظیم میکند.
دانشمندان در موسسه تحقیقاتی هلمهولتز زنتروم، اطلاعات جدیدی در مورد آنچه در سطح مولکولی هنگام گرسنگی اتفاق میافتد، به دست آوردهاند. نتایج تحقیقات این موسسه نشان میدهد که با محرومیت از غذا، پروتئین خاصی تولید میشود که سوخت و ساز کبد را تنظیم میکند.
در این مطالعه، دانشمندان به دنبال تفاوت فعالیت ژنتیکی سلولهای کبدی ناشی از روزه داری بودند. در تحقیقات مشخص شد که پروتئین GADD۴۵β با تحمل گرسنگی در ساعات مشخصی از روز که مطابق با ساعات مشخص روزه داری است، در بدن انسان فعال میشود.
آزمایشهای شبیه سازی بعدی نشان داد که GADD۴۵β وظیفه کنترل جذب اسیدهای چرب در کبد را بر عهده دارد و موشهایی که فاقد ژن مربوطه بودند بیشتر در معرض بیماری کبد چرب بودند. با این حال هنگامی که پروتئین بازیابی شد، محتوای چربی کبد نرمال شد و همچنین متابولیسم قند بهبود یافت. دانشمندان توانستند این نتیجه را در انسانها نیز تأیید کنند. سطح پایین GADD۴۵β با افزایش تجمع چربی در کبد و افزایش سطح قند خون در انسانها همراه بود.
در دعای روز دوم ماه مبارک رمضان میخوانیم: «اَللّـهُمَّ قَرِّبْنى فیهِ اِلى مَرْضاتِکَ، وَجَنِّبْنى فیهِ مِنْ سَخَطِکَ وَنَقِماتِکَ، وَوَفِّقْنى فیهِ لِقِرآئِةِ ایاتِکَ، بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ خدایا نزدیکم کن در این ماه بسوى موجبات خشنودیت و دورم ساز در آن از خشم و عذابت و موفقم دار در این روز بخواندن آیات قرآنیت به رحمت خود اى مهربانترین مهربانان.»
بسیاری از روزهداران در ماه مبارک رمضان با سردرد رو به رو میشوند که دلایل خاص خود را دارد.
از مهمترین دلایل سردرد در ماه مبارک رمضان میتوان به مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری و افت قندخون در طول روز اشاره کرد، همچنین ترکیبات کتونی ناشی از گرسنگی طولانی و دریافت نکردن کافئین در طول روز در بروز این سردردها نقش دارند.
از دیگر عوامل موثر در بروز سردرد روزه داران میتوان به کم آبی بدن و کم خوابی اشاره کرد؛ توصیه میشود از حذف هر گونه وعده غذایی پرهیز کنید. از همه مهمتر وعده سحری بسیار حائز اهمیت است که در هر شرایطی در این وعده، غذا میل کنید.
خواب قیلوله و ساعات اولیه شب برای روزه داران بسیار مهم تلقی می شود. خواب کافی و مفید از دوجهت یعنی کاهش سردردهای زمان روزه داری همچنین تنظیم زمان خواب و بیدار شدن برای وعده سحری اهمیت ویژه دارد.
برای پیشگیری از سردرد همچنین کم آبی بدن در ایام ماه مبارک رمضان توصیه میشود در مرحله اول نوشیدن آب و مصرف میوههای آب دار بین افطار تا سحر را فراموش نکنید؛ همچنین سعی کنید مصرف چای، نسکافه و قهوه را در این ایام کاهش دهید. بهتر است نوشیدن دمنوشها و شربتهای خانگی کم شکر را مورد استفاده قرار دهید.
توصیه میشود برای پیشگیری و کاهش سردرد، روزه داران، افطار را با نوشیدنیهای گرم و کمی شیرین میل کنند همچنین توصیه میشود برای وعده افطاری در زمان کوتاه میزان غذای زیادی را به یک باره وارد معده نکنید. روزه داران برای کاهش سردرد در این ایام بهتر است از قرارگرفتن زیاد در معرض گرما و نور خورشید تا حدی پرهیز کنند؛ در صورت لزوم میتوانید از مسکنها در وعده سحری استفاده کنید.